Prinsjesdag: Prijsplafond voor Energie

Het tijdelijke prijsplafond
De afgelopen maanden zijn de prijzen van gas en elektriciteit enorm gestegen. Op Prinsjesdag (20 september 2022) is door het kabinet een prijsplafond voor energie aangekondigd dat ingaat op 1 januari 2023, en vooralsnog een jaar zal duren. In de gepubliceerde brief aan de Tweede Kamer wordt alleen gesproken over elektriciteit en gas en nog niet over warmtelevering. Het is nu dus nog niet duidelijk wat dit betekent voor het warmtetarief in 2023. Als SVP zetten we erop in dat er ook een regeling komt voor warmteklanten. We verwachten dat de komende weken meer hierover duidelijk wordt.

Situatie in 2022
Op dit moment zijn de warmtetarieven van SVP veel lager dan het (voorgenomen) prijsplafond voor aardgas. Het warmtetarief van SVP is op dit moment 32,62 euro per GJ incl. BTW. Dat is vergelijkbaar met een gasprijs van ca. 1 euro per m3, inclusief BTW en energiebelasting (ter vergelijking: bij het prijsplafond voor aardgas gaat het nu over 1,50 euro/m3). Omdat dit tarief voor het hele jaar 2022 geldt en niet tussentijds zijn aangepast, zijn klanten van SVP op dit moment gemiddeld gesproken veel goedkoper uit dan mensen die aardgas verbruiken. Dit verschil kan wel oplopen tot een factor 4. Uit berekeningen blijkt dat voor klanten tot een verbruik van rond de 26 GJ (ongeveer de helft van de klanten van SVP) de energielasten voor verwarming na aftrek van de compensatiemaatregelen (hogere teruggave energiebelasting voor verwarming en verlaagde BTW vanaf 1 juli dit jaar) lager zijn dan in 2021

Warmtetarieven 2023
Voor de tarieven van warmtelevering door SVP in 2023 gaan de komende maanden bepalend zijn. De komende weken zal meer duidelijk over een eventueel plafond tarief voor warmtelevering en eind december bepaalt de ACM de maximumtarieven voor warmtelevering. Belangrijk is dat de compensatiemaatregelen van de overheid óók gaan gelden voor warmteklanten.

Klantinformatie van SVP
De komende maanden zal SVP zijn klanten via gerichte communicatie op de hoogte houden van de ontwikkelingen en de situatie voor 2023.

SVP bereikt belangrijke mijlpaal: meer dan de helft van de klanten heeft een slimme warmtemeter

07-07-2023

Bij 14.500 huisaansluitingen is een slimme warmtemeter gerealiseerd.

Lees meer

SVP opnieuw goedkoopste grote warmtebedrijf

12-01-2023

SVP is voor het 2e jaar op rij de goedkoopste van de 5 grote warmtebedrijven, blijkt uit onderzoek van Atriensis, Woonbond en Energeia.

Lees meer