Update warmtetarieven 2023 – ook prijsplafond voor warmte

Ontwikkelingen energiemarkt
Veelvuldig is in het nieuws geweest hoe het afgelopen jaar de energiemarkt op hol is geslagen. De prijzen op de Europese energiehandelsmarkt zijn flink opgelopen en zijn nu tot wel tien keer zo hoog als in de afgelopen jaren. Dit heeft verschillende oorzaken. Er is meer vraag naar gas vanuit Azië, we hebben te maken met een beperkte levering vanuit Rusland en we zijn minder gas gaan winnen uit het Groningen-gasveld. De spanningen met Rusland en de situatie in Oekraïne deden de gasprijzen verder stijgen en daarmee ook de energietarieven en brandstofprijzen voor consumenten en bedrijven.

SVP goedkoper dan gas in 2022; veel klanten goedkoper uit dan in 2021
In 2022 zijn de tarieven van SVP de laagste van alle warmtebedrijven in Nederland en vooral (fors) lager dan de aardgastarieven. Ook zijn de tarieven van SVP gedurende 2022 niet verhoogd, terwijl de gastarieven door het jaar heen verder zijn gestegen. Op dit moment is het tarief van SVP tot wel 3,5 keer lager dan aardgas, zie onderstaande grafiek.

Door de compensatiemaatregelen van de overheid in 2022, zijn klanten die tot 27 GJ verbruiken zelfs goedkoper uit dan in 2021. Ongeveer de helft van onze klanten zit onder dit verbruik.

Prinsjesdag 2022 – prijsplafond voor energie
Op 4 oktober is duidelijk geworden dat per 1 januari 2023 er ook een prijsplafond gaat gelden voor warmteklanten. Daarmee wil het kabinet verlichting bieden voor de gestegen energiekosten. De komende weken zal dit verder worden uitgewerkt. Samen met de andere warmtebedrijven zijn wij hierover in gesprek met de Rijksoverheid.

Warmtetarieven van SVP in 2023
Wij verwachten dat de warmtetarieven per 1 januari 2023 zullen stijgen. Hoeveel en hoe dat precies uitpakt voor onze klanten is nu nog niet te zeggen. Dat is afhankelijk van hoe de energiemarkt zich de komende maanden ontwikkelt en hoe de uitvoering van het prijsplafond voor warmte zal worden vormgegeven. Wij houden onze klanten op de hoogte van de ontwikkelingen. Onze tarieven zijn eind december definitief bekend. Het nieuwe termijnbedrag berekenen wij begin januari.

Klanten kunnen hun huidige termijnbedrag bekijken via MijnSVP. Klanten met een slimme meter  kunnen de SmartSVP app gebruiken. Daarmee is er direct inzicht in het verbruik.

SVP bereikt belangrijke mijlpaal: meer dan de helft van de klanten heeft een slimme warmtemeter

07-07-2023

Bij 14.500 huisaansluitingen is een slimme warmtemeter gerealiseerd.

Lees meer

SVP opnieuw goedkoopste grote warmtebedrijf

12-01-2023

SVP is voor het 2e jaar op rij de goedkoopste van de 5 grote warmtebedrijven, blijkt uit onderzoek van Atriensis, Woonbond en Energeia.

Lees meer